Heeft u uw netwerk al door de ruit gegooid?

31 mei, 2018

25 mei is gekomen en gegaan zonder dat de wereld verging of het internet ontplofte. En ook vandaag krijgen we allemaal nog ongewilde e-mails. Hooray!

Terwijl ik dit schrijf, ontvang ik wel een waarschuwing over “ontoegestaan gegevensgebruik”. Wiens gegevens ik op dit moment “ontoegestaan” aan het verwerken ben, is niet duidelijk (vermoedelijk mijn eigen?).

Fake news

En ook al is er vorige week vrijdag niemand gewond geraakt, toch scheelde het niet veel toen ik voor de zoveelste keer verkeerde informatie moest aanhoren en lezen omtrent “de verplichte toestemming” voor direct marketing.

Altijd eerst toestemming? Neen!

Neen! Niet elk bedrijf zal onder de GDPR-regels eerst toestemming moeten vragen om gegevens van klanten en prospecten te mogen gebruiken voor direct marketing! De Verordening rijkt ook andere rechtsgronden aan om de verwerking (en het gebruik) van gegevens te legitimeren (zoals de correcte uitvoering van uw overeenkomst of gerechtvaardigd belang, waarbij een belangenafweging wordt gemaakt ten aanzien van de grondrechten van de betrokkene, rekening houdend met de redelijke verwachtingen van de betrokkene – kijk eens naar overweging 47 en artikel 6 van de Verordening), al dient men ook te letten op het respect van de e-privacy Verordening (ja, die bestaat ook nog…).

Als ondernemers werken we allemaal hard om een boeiend netwerk, een duurzaam klantenbestand of een betrouwbare leverancierslijst op te bouwen. Als je meer dan de helft van de artikels op internet moet geloven, zouden we hen sinds vorige vrijdag echter niet meer mogen aanschrijven, zonder hun voorafgaande schriftelijke toestemming (en op hoeveel van die mails heeft u ondertussen gereageerd door uw toestemming te geven?). Dat klopt dus niet en bovendien is het weinig commercieel. En laat dat nu net de bedoeling van direct marketing zijn…

Zien we door het bos de bomen niet meer?

Hoe dan ook (en voor zover u uw laptop nog niet door de ruit heeft gegooid bij de zoveelste vraag om toestemming), indien u nog stappen moet/wilt ondernemen om GDPR-compliant te worden (zonder heel uw netwerk te spammen…) en hierin graag begeleid zou willen worden (zowel juridisch* als wat de concrete implementatie binnen uw bedrijf betreft), neem even contact op. Mijn gegevens staan hier – en ja, u heeft toestemming om ze hiervoor te gebruiken.

Alvast veel succes!

Leïla Drake

*privacyverklaring, algemene voorwaarden, verwerkersovereenkomst, …

 

| | |

Contacteer ons

Contacten

Kantoor Leuven

Martelarenlaan 32

3010 Leuven

Kantoor Zemst

Eikbosweg 63

1980 Zemst

Kantoor Leuven

Kantoor Zemst